• Sušený vaječný bielok pasterizovaný
Sušený vaječný výrobok je vaječný výrobok na výrobu ktorého sa používa používa čerstvý vaječný bielok získaný zo slepačích vajec oddelením žĺtka a škrupín. Tento výrobok sa vyrába na základe požiadaviek zákazníkov v rôznych modifikáciách. Sušený vaječný bielok môže byť odcukrený alebo neodcukrený, môže sa pasterizovať klasickým prietokovým spôsobom alebo sa môže vykonať tzv. suchá pasterizácia, keď sa tepelne ošetrí už vysušený výrobok. Jeho šľahateľnosť môže byť na úrovni bežného vaječného bielka alebo sa na zvýšenie šľahateľnosti môže pridať legislatívou povolená prídavná látka. V prípade, že sa bielok odcukrí (= znižuje sa prirodzený obsah glukózy), používa sa úpravu pH bielka kyselina citrónová. Finálny výrobok je prášok matne bielej až žltkavej farby, rovnorodého vzhľadu, sypkej konzistencie, prirodzenej vaječnej vône a chuti bez cudzích pachov a príchutí a s obsahom vlhkosti max. 8 %, bez obsahu žĺtkového tuku a pH od 8,0 do 9,0. V prípade, že je výrobok odcukrený musí byť obsah glukózy < 0,1%. Šľahateľnosť bielka a trvanlivosť peny závisí od typu výrobku. Výrobok neobsahuje úlomky škrupín ani iné cudzie prímesi. Po mikrobiologickej stránke je výrobok v súlade s požiadavkami zdravotnej bezpečnosti potravinovej legislatívy EU. Výrobok neobsahuje patogénne a toxikogénne mikroorganizmy. Uchováva sa v tmavej vetrateľnej miestnosti s relatívnou vlhkosťou do 75% a teplote od +5°C do +25°C. Senzorické a fyzikálno – chemické parametre sú v súlade s parametrami uvedenými v špecifikácii výrobku. | Výrobky
![]() |